Blogg

10 bästa tillgänglighetstips för iPhone och iPad

Om det används perfekt kan "Tillgänglighet" verkligen förbättra din iOS-enhetsupplevelse. Inte konstigt, det anses allmänt vara en av de mest anmärkningsvärda funktionerna som någonsin prydde iOS.

Jag har alltid varit ett fan av den här funktionen som främst har utformats för människor med olika förmåga för att hjälpa dem att använda iPhone och iPad bekvämare. Från att öka tittarupplevelsen till att låta dem styra enheten bekvämt har det många knep.

Här är de 10 bästa tipsen och tricksna för iOS-tillgänglighet som hjälper dig att få ut det mesta av din iPhone eller iPad. Gå igenom sortimentet tillsammans med mig och börja använda de som verkar passa in i dina behov direkt!

10 Super Handy iOS tillgänglighets tips och tricks

# 1: Utnyttja AssistiveTouch

“AssistiveTouch” har länge varit en av de mest anmärkningsvärda tillgänglighetsfunktionerna för iOS. Det kan vara oerhört användarvänligt för personer som har svårt att trycka på de fysiska knapparna på iOS-enheten.

Du kan använda AssistiveTouch för att utföra ett antal saker bekvämare. Till exempel kommer du att kunna justera volymen, låsa skärmen, gå till startskärmen, fånga skärmdump, rotera skärmen och till och med starta om enheten utan att behöva trycka på några fysiska knappar.

För att komma igång, öppna Inställningar → Allmänt → Tillgänglighet → AssistiveTouch. Slå sedan på strömbrytaren. Nu visas AssistiveTouch-menyn på skärmen.

Baserat på ditt behov kan du finjustera toppnivåmenyn, anpassade åtgärder för enkel tryckning, dubbeltryck och till och med lång tryckning. Det finns också ett alternativ för att justera tomgångens opacitet. Så anpassa allt i linje med dina krav.

# 2. Snabbt förstora allt

Förstoringsglas kan vara super praktiskt på många sätt. Spara den för de tider då dina ögon inte kan upptäcka liten text eller någon liten sak, och du behöver hjälp av ett verktyg för att enkelt se den.

För att aktivera den här funktionen, gå till Inställningar på din iOS-enhet → Allmänt → Tillgänglighet → Förstoringsglas → Nu, slå på strömbrytaren. Från och med nu kan du trippelklicka på Home / Side-knappen för att aktivera den och sedan använda din iPhones kamera för att förstora din omgivning.

# 3. Få ut det mesta av nåbarheten

Det är aldrig lätt att hantera iPhones med stor skärm med en hand om du naturligtvis inte är välsignad med otroligt stora händer. Tja, om du ofta tycker att din tumme inte når överst på skärmen eller vill använda din phablet lite bekvämt med en hand, använd Reachability för att få toppen av skärmen till din räckvidd.

Starta appen Inställningar på din enhet → Allmänt → Tillgänglighet → Se nu till att omkopplaren för Reachability är . Därefter kan du helt enkelt dubbelklicka på hemknappen eller svepa ner mot hemfältet längst ner för att snabbt komma åt objekten längst upp på skärmen.

# 4. Håll din iPhone låst i en enda app

Särskilt när jag ritar en fin bild eller redigerar bilder vill jag inte att någon ska fisa med min enhet. Och det är då jag mest använder den här lilla kända funktionen — Guidad åtkomst.

Dessutom blir det också min frälsare när mitt lilla barn vill använda min iPhone för att spela ett spel. För att säkerställa att han bara stannar inne i sin favoritapp utnyttjar jag den här funktionen för att smart hålla iPhone bara i den appen. Öppna appen Inställningar → Tillgänglighet → Guidad åtkomst → Slå på strömbrytaren.

Framöver kan du trippelklicka på hem- / sidoknappen för att aktivera den här funktionen och hålla enheten låst i en app. För att ta reda på mer om det, kolla in den här fullständiga guiden.

# 5: Skriv till Siri

När du vill använda Siri för att göra något arbete, tala bara om den populära frasen "Hej Siri" och be den göra tjänsten. Ganska enkelt.

Men tänk om du inte känner dig bekväm att tala ut kommandot; finns det ett sätt att använda den virtuella assistenten utan att använda röstkommando?

ja! Du kan aktivera funktionen "Skriv till Siri" (finns också på Mac) för att skriva ner kommandot istället för att tala det. När du vill att din interaktion med den personliga assistenten ska vara mindre distraherande, bör du använda den. För att genomföra det, gå till appen Inställningar → Allmänt → Tillgänglighet → tryck på Siri → slå PÅ växeln för Typ till Siri.

Från och med nu kan du aktivera Siri och sedan skriva ut kommandot för att be den virtuella assistenten att få ditt arbete gjort.

# 6. Anpassa hem / sidoknapp Klickahastighet

Jag tror inte att många av er skulle vara medvetna om att iOS erbjuder ett sätt att finjustera klickhastigheten på hem- och sidoknappen. Om du någonsin hittar den fysiska knappen lite snabb eller för långsam, använd den här dolda funktionen för att idealiskt justera klickhastigheten.

För att anpassa intensiteten i klickhastigheten för den fysiska knappen, starta appen Inställningar på din enhet → Allmänt → Tillgänglighet → Hem / Sidoknapp → Välj nu mellan tre tillgängliga alternativ: Standard, Långsam, Långsammast.

# 7. Förbättra din tittarupplevelse

“Dark Mode” är en av de mest efterlängtade funktionerna i iOS. Även om det inte finns något fullfjädrat mörkt läge har iOS ett anständigt alternativ som heter Smart Invert.

Om du använder enheten på natten för att läsa sparade artiklar eller chatta med dina vänner, se till att aktivera den här funktionen. Det skyddar dina ögon från ansträngning och förlänger också batteriets livslängd på din iPhone.

För att aktivera det, öppna Inställningar app → Allmänt → Tillgänglighet → Visa boende → Invertera färger → nu, växla på strömbrytaren för smarta färger. Det kommer direkt att invertera hela enhetens gränssnitt till svart, vilket gör det mycket lugnande för ögonen att se innehåll på skärmen.

# 8. Aktivera undertexter och textning för media

När jag tittar på videor föredrar jag att använda hjälp av undertexter och textning för att förstå några svåra ord och fraser. När öronen misslyckas med att fånga de talade orden, ser den skrivna texten till att det inte finns någon förvirring.

Om du också vill titta på videor på din iOS-enhet föreslår jag att du aktiverar den här mycket användarvänliga tillgänglighetsfunktionen. För att få det gjort öppnar du appen Inställningar → Allmänt → Tillgänglighet → Under mediasektionen trycker du på Undertexter & bildtexter → Nu slår du på växeln för textning + SDH.

För lite mer personlig upplevelse, tryck på Stil → då har du flera alternativ att välja mellan: Transparent bakgrund, Stor text, Klassisk, Konturtext, eller till och med gå för en anpassad stil. För att ta reda på mer om den här funktionen, följ den här guiden.

# 9. Läs e-post, artiklar och webbsidor med Siri

Ibland vill jag läsa alla mina favoritberättelser, men ögonen känns inte bekväma att gå igenom. Och det är då jag inte glömmer att använda denna pärla som heter "Speak Screen" för att få Siri att läsa artiklar åt mig.

Det bästa med det är möjligheten att justera läshastigheten och även anpassa det markerade innehållet och skriva feedback.

Om du vill ha en ständigt redo assistent för att läsa några berättelser åt dig också, prova den här funktionen. Inställningsapp → Allmänt → Tillgänglighet → Tal → slå sedan på strömbrytaren för Speak Selection för att låta talknappen visas på skärmen när du väljer text.

Slå dessutom på strömbrytaren för Speak Screen. Nu, när du sveper ner med två fingrar från toppen av din iPhone-skärm, börjar Siri läsa skärminnehållet. Basera på dina önskemål, finjustera andra inställningar och justera också talhastigheten.

För att veta mer om Speak Screen, gå vidare till den här fullständiga guiden.

# 10: Tillgänglighetsgenväg

Varje gång du vill åberopa din favoritfunktion för tillgänglighet; du behöver inte gå igenom de långa stegen. Med tillgänglighetsgenvägen kan du bara trippelklicka på din hem- eller sidoknapp för att aktivera flera funktioner som AssistiveTouch, Classic Invert Colors, Color Filters, VoiceOver, Zoom och mer.

Om du är en hängiven användare av tillgänglighet, se till att dra full nytta av genvägen eftersom det gör uppgiften att aktivera eller avaktivera funktioner ganska snabbt och enkelt.

För att göra det, gå till Inställningar → Allmänt → Tillgänglighet → Tillgänglighetsgenväg → På nästa skärm ska du välja flera alternativ, välj det du vill använda.

Varsågod!

Säg vad du tycker…

Det här är bara toppen av isberget eftersom tillgänglighet har mycket att erbjuda. Så utforska den här fina funktionen för att förbättra din övergripande iOS-upplevelse. Och naturligtvis, om du stöter på något ovanligt, glöm inte att låta oss veta om det också.

Ge också följande berättelser en blick:

  • 20 tips för att använda Notes-appen på iPhone och iPad som ett proffs
  • Super praktiska tangentbordstips för iPhone och iPad: Dags att snabba upp skrivningen
  • Bästa iOS Safari Tips och tricks

Förresten, vilken är din favoritfunktion för tillgänglighet och varför? Dela din feedback med oss ​​i kommentaren nedan.