Blogg

Hur du återställer PRAM och SMC på din Mac

Under en tidsperiod märker du vanligtvis att din Mac börjar fungera konstig. Denna konstighet kan inte lösas genom att följa grundläggande felsökning som att starta om din Mac. För detta kan du behöva gå till en djupare nivå för att lösa det.

PRAM eller Parameter RAM (Random Access Memory) lagrar några av kärnvärdena för din Mac-maskinvara. Dessa värden uppdateras regelbundet när du gör några ändringar i Inställningar. Ibland kan dessa värden bli skadade eller dåligt skrivna och detta orsakar det konstiga beteendet hos din Mac.

Å andra sidan är SMC (System Management Controller) speciellt för Intel-baserade Mac-datorer. SMC kontrollerar olika saker än PRAM. Till exempel tar den hand om din CPU-fläkt, lampor på din Mac och tangentbord, ström och systemprestanda. Återställning av PRAM och SMC är de sista stegen i felsökningen. Så gör inte detta regelbundet som en grundläggande felsökning.

Även om det inte finns någon risk för att återställa dessa två, har du även en säkerhetskopia av viktiga saker på en extern enhet. Ta bort högtalare och annan snygg hårdvara från din Mac innan du fortsätter med guiden. Följ guiden i sekvensen och hoppa inte direkt för att återställa SMC.

Hur man återställer PRAM (Parameter Random Access Memory) på Mac

Steg 1 . Stäng av din Mac helt. Det betyder hela vägen ner och inte bara sova eller logga ut. Stäng om möjligt av strömbrytaren och slå sedan på den igen.

Steg 2 . Tryck på strömknappen på din Mac tillsammans med Kommando + Alt + P + R. Se till att du trycker på alla tangentbordet innan den grå skärmen visas annars fungerar inte.

Steg 3 . Håll den intryckt tills din Mac startar helt.

Steg 4 . När du har släppt tangenterna startar du om din Mac normalt igen.

Det är allt; din Mac har återställt sin PRAM. När du har loggat in igen måste du göra några inställningar som att justera musens hastighet, tid, volym och några andra saker. All din data är säker och sund.

Så här återställer du SMC (System Management Controller) på Mac

Processen för att återställa SMC är dessutom uppdelad i tre delar: Mac-datorer med ett avtagbart batteri, Mac-datorer med ett icke-avtagbart batteri och Mac PC eller servrar.

Återställ SMC på Mac med avtagbart batteri

Steg 1 . Som vanligt, stänga av datorn helt.

Steg 2 . Ta bort strömkabeln och även batteriet

Steg 3 . Nu trycker på strömknappen i 5 sekunder.

Steg 4 . Sätt på batteriet och strömkabeln.

Steg 5 . Slå din Mac.

Hur du återställer SMC på Mac med icke-flyttbart batteri

Steg 1 . Stäng av din Mac helt.

Steg 2 . Ta inte bort strömkabeln den här gången.

Steg 3 . Nu på ditt Mac-tangentbord trycker du på Skift + Alternativ + Kontroll + Ström samtidigt.

Steg 4 . Släpp alla tangenter.

Steg 5 . Nu vänder din Mac igen genom att trycka på strömknappen. SMC har återställts.

Hur man återställer SMC på Mac PC eller servrar

Steg 1 . Stäng av din Mac-dator helt.

Steg 2 . Koppla av strömsladden från maskinen.

Steg 3 . Tryck och håll strömknappen i 5 sekunder.

Steg 4 . Släpp strömbrytaren och sätt tillbaka strömsladden i din Mac.

Steg 5 . Slå din Mac normalt.

Det är allt. Din Mac har återställt PRAM och SMC. Dessa två processer är inte gjorda för regelbundet underhåll. Guiden bör följas som det ultimata vapnet efter att ha gjort grundläggande felsökning.

Har din Mac någonsin uppfört sig konstigt? Vad gjorde du för att återställa det till det normala? Dela det med oss ​​genom att kommentera nedan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found