Blogg

Hur du återställer din gamla Mac innan du planerar att sälja den

Det är enkelt att sälja din gamla Mac efter allt återförsäljningsvärdet på Apple-enheter slår alla sina konkurrenter. Det är dock den delen där du återställer din Mac innan du säljer den, det är lite svårt.

Även om det är mödosamt är det viktigt att ägna din fulla uppmärksamhet åt processen. När allt kommer omkring vill du inte förlora dina värdefulla data eller sämre förmedla den till någon annan. Den här guiden hjälper dig att förbereda din Mac för försäljning; täcker alla viktiga steg som säkerhetskopiering, inaktivera tjänster och funktioner, återställa fabriksinställningar, radera hårddisken och installera om macOS igen.

Så här återställer du Mac till fabriksinställningarna innan du säljer den

På papper kan vi dela upp processen i tre breda steg - förberedelsesteget, torka hårddisken och installera om macOS. I de två sistnämnda kommer det mesta av arbetet att göras av din Mac; du behöver bara ställa in instruktionerna och smutta på en kopp kaffe eller två medan processerna är klara.

Även om förberedelsesteget kräver din fulla uppmärksamhet kan du till exempel förlora viktiga dokument om säkerhetskopieringen inte utförs korrekt. Så ta ett djupt andetag innan du börjar radera din gamla Mac och följ stegen nedan noggrant.

Vad du ska göra innan du säljer eller byter in din Mac

Skapa säkerhetskopia

Det här är ingen idé, säkerhetskopiering är ett tydligt och nödvändigt steg innan du torkar din Mac. Inte en särskilt komplicerad procedur, vi har redan delat steg för att skapa en säkerhetskopia med Time Machine på Mac.

Ett annat sätt att skydda dina värdefulla data är att direkt överföra dina data från din gamla Mac till den nya. Observera att säkerhetskopieringen kan ta mycket tid, men du kan använda vårt hack för att påskynda maskinens säkerhetskopiering via terminalkommandon för att påskynda processen.

Medan en säkerhetskopia är oundviklig under en total återställning, bör alla införliva denna vana regelbundet. Säkerhetskopiering av dina enheter sparar din data från oförutsedda olyckor. Till exempel är din Mac förlorad, och medan du försöker återställa den via Apples Find My Mac-funktion kan du fjärrstöra din Mac för att skydda den eftersom du redan har en uppdaterad säkerhetskopia.

Auktorisera alla dina Apple-tjänster

Med ditt Apple-ID skapar du ett ekosystem; där alla dina Apple-enheter är sammankopplade. Detta kan utgöra ett hot mot din och den nya ägarens integritet. Logga därför ut från iTunes, iCloud, iMessage och alla tredjepartsappar vars licenser du har köpt, till exempel Photoshop.

Glöm inte att ta bort Mac från dina betrodda enheter. Kolla in vår kompletta guide för att avaktivera din Mac för detaljerade handledning. Även om det är valfritt blir det klokare om du också kopplar bort alla dina Bluetooth-enheter som tangentbord, mus, högtalare eller hörlurar.

För att koppla från dina Bluetooth-enheter, gå till Apple-logosymbolen () och välj Systeminställningar . Klicka på Bluetooth när du svävar över enheterna, ett kors (x) visas bredvid enhetens namn. Klicka på korset för att ta bort , eftersom dialogfönstret ber dig att bekräfta.

Inte bara för din Mac, liknande steg bör tas för alla Apple-enheter. Kolla in vår exklusiva guide för saker du borde göra innan du säljer din iPhone.

Så här raderar du din gamla Mac innan du säljer den

Det bästa sättet att torka av din Mac innan du säljer den är att radera hårddisken och installera om MacOS. Även om det finns appar från tredje part tillgängliga på din Mac Apple Store, erbjuder Mac ett ganska enkelt sätt att återställa fabriksinställningarna.

Innan du går vidare, se till att stegen som nämnts ovan har tagits om.

Steg 1. Starta om din Mac och håll ner Command (⌘) + R medan startskivan vaknar tills du ser Apple-logotypen.

Steg 2. Mac startar nu i macOS Recover , välj ditt önskade språk bland de angivna alternativen.

Steg 3. Välj Diskverktyg från alternativen och klicka på Fortsätt .

Steg 4. Klicka på Visa i menyraden och välj Visa alla enheter.

Steg 5. Välj den skiva som ska raderas från sidofältet; standardnamnet för startdisken är Macintosh HD.

Steg 6. Klicka på knappen Radera i menyraden

Steg 7. Gå till Format- delen i dialogfönstret och välj APFS eller Mac OS Extended (Journaled) beroende på enhetens format.

Steg 8. Om alternativet Schema är tillgängligt väljer du GUID-partitionskarta . Klicka sedan på Radera för att börja radera.

Steg 9. Processen tar lite tid, när du är klar klickar du på Diskverktyget uppe till vänster på skärmen och väljer Avsluta diskverktyg i rullgardinsmenyn.

Så här installerar du om Mac-operativsystemet

Efter att du slutat kommer du att ledas tillbaka till verktyget, om inte starta om din Mac. Se till att du installerar macOS via återställningsläget, eftersom du inte behöver ange ditt Apple-ID för den här metoden.

Observera att du behöver en stadig internetanslutning för installationen. Välj Wi-Fi i menyraden om en anslutning är tillgänglig.

Steg 1. Om du startar om Mac, tryck sedan på någon av tangentkombinationerna som nämns nedan tills Apple-logotypen visas för önskat resultat.

  • Kommando (⌘) + R : Detta installerar den senaste macOS-versionen som installerades på din Mac
  • Alternativ + Kommando (⌘) + R : Detta uppgraderas till den senaste macOS som är kompatibel med din Mac
  • Skift + Alternativ + Kommando (⌘) + R : Detta installerar den ursprungliga macOS som medföljde din enhet, eller den närmaste versionen som fortfarande finns tillgänglig

Steg 2. När verktygsfönstret dyker upp, välj Installera om macOS eller Installera om OS X  och klicka på Fortsätt.

Steg 3. Följ instruktionerna på skärmen och välj den skiva du vill när du blir ombedd.

Steg 4 . Klicka på Installera och vänta tills installationen är klar. Under installationen startar Mac om flera gånger.

Det kan visa dig en förloppsindikator eller så kan skärmen förbli tom i flera minuter. Stäng inte locket och låt inte din Mac sova.

Steg 5. När du är klar startar din Mac om till en installationsassistent. Slutför inte installationen så att den nya ägaren kan slutföra installationen med sin egen information. Tryck på Command (⌘) + Q för att avsluta assistenten och klicka på Stäng av .

Att alla människor !!

Loggar ut…

Oavsett om du säljer, ger bort eller handlar på din Mac är det avgörande att skydda dina data och personliga uppgifter från att komma i någon annans hand.

Du kanske också vill läsa:

  • Så här återställer du din Mac från en säkerhetskopia
  • Mest användbara macOS-terminalkommandon som alla Mac-användare ska försöka
  • Hur man ändrar typsnitt och färginställningar i Mac Mail App

Om du stöter på något problem när du återställer din Mac kan du gärna pinga oss för hjälp antingen i kommentarsektionen.