Blogg

Hur man identifierar och rapporterar nätfiske och andra bedrägerier till Apple

Din digitala närvaro kan, om den inte skyddas på lämpligt sätt, bjuda in några problem i form av phishing-e-post, virus, falska samtal och andra bedrägerier. Som användare måste du vara uppmärksam mot vissa varningar. Den här artikeln ger djup insikt i hur man identifierar och rapporterar nätfiske och hur man undviker bedrägerier.

Apple underhåller aldrig sådana nätfiskebedrägerier online och därför ber företaget användare att kontakta Apple om misstänkta meddelanden eller e-postmeddelanden sprids. Du kan också rapportera nätfiske och andra skadliga aktiviteter till Apple.

Hur man identifierar och rapporterar nätfiske till Apple

Nätfiske är att fuska användare genom att skicka e-post eller meddelanden som ser riktigt ut för att få privat information, bankkonto, personnummer, lösenord och andra detaljer. Ibland görs denna aktivitet också av falska samtal. Tack och lov finns det några sätt att identifiera sådana bedragare som är aktiva i phishing-aktiviteter.

Kontrollera källan

När du får ett SMS eller e-postmeddelande till ditt telefonnummer eller e-postadress, kontrollera avsändarens källa. Oftast är det en okänd källa som skickar sådana e-postmeddelanden och textmeddelanden. Ett phishing-innehåll har ingen legitim källa.

Generiska hälsningar

Vanligtvis är ett skändligt meddelande riktat till tusentals användare. Scamsters mattbomber folket med länkar som leder till en mystisk webbplats. De använder generiska hälsningar eftersom de inte vet namnen på mottagarna. Du hälsas som "Kära kund."

Dålig grammatik

När du läser meddelandet eller e-postmeddelandet kan du upptäcka några grammatikfel. Det är inte ett väl utformat e-postmeddelande eller meddelande som förklarar någon produkt eller tjänst. Oftast är det en text som lockar dig att klicka på någon länk, foto eller video.

Länkar till falska webbplatser

När du klickar på någon länk, foto eller video går det till en osäker webbplats eller sida. I din Safari-webbläsare måste du kontrollera den låsikonen före webbadressen. Om du inte ser den här ikonen bör du stänga fönstret omedelbart.

Scammers ber dig att dela din personliga information som ett kreditkortsnummer eller kontolösenord. Länkarna som delas av bedragare ser äkta ut, men när du klickar på webbplatsen matchar dess URL inte adressen till företagets webbplats.

Samtal från okänt nummer

Telefonen visar uppringarens namn eller ett nummer som du inte har sparat på din enhet. Men när du rogue ringer dig visar din telefon antingen ett okänt nummer eller en tom skärm. Ibland använder skandalösa uppringare programvara / app som visar det internationella numret på din telefonskärm. Du bör inte vara uppmärksam på sådana samtal.

Popup-fönster med skadlig programvara

Pop-ups visas vanligtvis på webbplatser. De ber dig att klicka på en länk eller bild för att vinna priser, produkter eller gratistjänster. Ibland varnar popup-fönster dig om din enhet och de ser ut som om de kommer från macOS eller iOS. Dessa varningar kan be dig att ringa ett falskt nummer eller ladda ner / installera en app. Det bästa sättet att hantera sådana popup-fönster är att stänga webbsidan så snart som möjligt.

När du väl fått veta om sådana skräppostattacker på din iPhone och Mac kan du göra några ändringar i ditt Apple-ID, lösenord eller iCloud-information.

Jag rekommenderar fyra åtgärder: du kan ändra ditt Apple-ID på iPhone, iPad eller Mac; du kan ändra säkerhetsfrågor från Apple ID; du kan ändra Apple ID-betalningsinformation och du kan ändra e-postadressen som är kopplad till Apple ID. Dessa fyra åtgärder skyddar ditt Apple-ID och dina data.

Vilken åtgärd / rapport bör du vidta när du får e-postmeddelanden / skräppost eller skräppost?

  • Ta bort dem snabbt. Detta borde vara ditt första steg. Om du har öppnat länken stänger du fönstret och rapporterar till Apple
  • Du kan rapportera sådana phishing-e-postmeddelanden och misstänkta meddelanden till Apple
  • Apple ber dig vidarebefordra sådana e-postmeddelanden till [email protected]
  • Se till att du vidarebefordrar e-postmeddelanden med fullständig rubrikinformation till Apple
  • Spammare kan också rikta in din inkorg för iCloud.com, me.com eller mac.com. Du kan rapportera sådana skräppost på [email protected]
  • När du får något misstänkt meddelande i din iMessage kan du trycka på Rapportera skräp under meddelandet

Det är allt folk!

Loggar ut…

Din online-säkerhet för ekonomi och identitet är avgörande. För att skydda båda kan du lita på ovanstående information. Var vaksam när du surfar på webbplatser på Mac och iOS-enheter.

Missa inte:

  • Så här tar du bort Apple ID-konto permanent
  • iPhone fortsätter att be om Apple ID-lösenord: Hur fixar jag det här?
  • Så här lägger du till pengar till ditt Apple-ID på iPhone, iPad och Mac
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found