Blogg

16 tips för att göra din iPhone säker och säker 2021

Medan många tekniska jättar är helvete för att häva användarnas data har Apple blivit mer obevekligt när det gäller att skydda användarnas integritet och säkerhet. För dem som sätter säkerheten för personuppgifter över allt annat hade det aldrig funnits en bättre tid att byta till iOS förut.

Med en massa anmärkningsvärda åtgärder har Apple förbättrat säkerheten och integriteten för iPhone. Så, dataspårare har inte längre en gratis körning. Dessutom måste de göra det kristallklart om varför de spårar och vilken typ av information de har plockat upp.

Oavsett om du är nybörjare på iOS / iPadOS eller har drivit Apple-ekosystemet i flera år är det här de bästa tipsen för att göra din iPhone och iPad säkrare och säkrare 2021. Naturligtvis kanske du redan känner till några knep men jag slår vad om att det finns en hel del funktioner som du kanske inte har stött på ännu. Med detta sagt, låt oss gå vidare med tipsen!

16 tips för att göra din iPhone säker och säker

Snabblänkar:

 • Tillåt att appar spårar din plats bara en gång
 • Ta bort platsdata från foton och videor
 • Få platsaviseringar
 • Hur man använder Logga in med Apple
 • Skapa alfanumeriskt lösenord
 • Inaktivera avisering, kontrollcenter och Siri på låsskärmen
 • Inaktivera Siri-förslag på låsskärmen
 • Tvåfaktorautentisering / tvåstegsverifiering
 • Rensa din historik
 • Hantera platstjänster
 • Hantera dina lösenord
 • Aktivera Hitta min iPhone
 • Använd VPN för att surfa på webben med Enhanced Safeguard
 • Använd Vault-appar för att hålla ditt innehåll dolt
 • Anpassa ditt innehåll och dina integritetsbegränsningar
 • Radera dina data automatiskt efter 10 misslyckade försök

Tillåt att appar spårar din plats bara en gång

Inget mer kontinuerlig platsspårning i bakgrunden. Till skillnad från tidigare kan du bara låta appar komma åt din plats en gång. Så nästa gång de behöver ha din platsinformation måste de be om ditt tillstånd. Det är inte allt, appar måste behöva komma rent med anledningen till varför de behöver din platsinformation.

När en app får åtkomst till din plats visas en popup på skärmen med tre alternativ: Tillåt medan du använder appen, Endast en gång och Tillåt inte. Välj bara en gång i popup-fönstret.

Ta bort platsdata från foton och videor

För alla sociala mediefantaster eller alla som gillar att dela sina foton och videor över hela nätet är den här en måste-ha-funktion. Det erbjuder ett första sätt att ta bort geotaggar från bilder så att ingen kan ta reda på var skotten har tagits. När du delar bilder trycker du på Alternativ i delningsarket och inaktiverar läget. För att läsa mer om denna sekretessfunktion, kolla in denna praktiska handledning.

Få platsaviseringar

Funktioner som "Platsvarningar" håller dig fullt medveten om vad som händer med dina data. Således har du mer kontroll över din integritet. När du tillåter en app att spåra din plats, håller Apple dig i ögonen genom varningar som visar kartan över platsinformationen som appen har plockat upp. Och åh, det ger också anledningen till det.

För att dra nytta av den här funktionen startar du Inställningar → Sekretess → Platstjänster → Platsvarningar. Slå sedan på växeln om den inte redan är aktiverad.

Använd Logga in med Apple

När vi pratar om iOS 13 och naturligtvis den nyligen introducerade iPadOS får vi aldrig förbise “Logga in med Apple”. Det kan gå långt när det gäller att skydda dina data från att hamna i fel händer. Även om det kan tyckas vara ganska likt andra erbjudanden som "Logga in med Facebook", sticker det ut från andra på många fronter.

Först och främst sammanställer Apple inte användardata och företaget säljer inte heller det till andra. Dessutom skickar teknikjätten ett unikt e-postmeddelande till dig så att din verkliga identitet förblir skyddad. För att inte nämna, det ger dig också möjlighet att dölja ditt e-post-ID.

För att komma igång med den här funktionen, se till att du har aktiverat tvåfaktorautentisering. Sedan, på inloggningssidan på alla webbplatser eller appar som stöds (över plattformar som iOS, macOS, Android och Windows), trycker du helt enkelt på Logga in med Apple. Därefter har du möjlighet att redigera din information och till och med dölja e-postmeddelandet. I slutändan, autentisera med Touch ID eller Face ID och du är redo att gå!

Skapa alfanumeriskt lösenord

Ett av de första skyddsåtgärder som kan skydda din enhet är “Alfanumeriskt lösenord”. Kombinationen av alfabet och siffror gör den väldigt robust. Utnyttja dessutom Face / Touch ID för att förhindra obehörig åtkomst till dina data.

Apples Face ID är utan tvekan det mest avancerade och säkra. Drivs av TrueDepth-kameran, gör att du kan autentisera med önskad sköld. Dessutom säger Apple att det är överlägset Touch ID vad gäller säkerhet.

Inaktivera avisering, kontrollcenter och Siri på låsskärmen

Om du tror att skapa alfanumeriska lösenord skulle säkra din iPhone, tänk igen. Din låsta iPhone är fortfarande tillgänglig för alla pro-iPhone-användare, som enkelt kan smyga in i din enhet från Control Center eller Notification Center.

På den låsta skärmen på din iPhone kan vem som helst svepa upp Control Center och få tillgång till blixt, kamera, flygplansläge, Bluetooth osv. Och meddelandecentret ger enkel åtkomst till meddelanden och uppdateringar.

Dessutom, om du har lämnat Siri aktiverad på låsskärmen kan gärningsmän ställa frågor och ge kommandon till Siri för att få lite information. För att undvika denna situation bör du inaktivera Notification & Control Center och Siri från låsskärmen på din iPhone.

Inaktivera Siri-förslag på låsskärmen

Med iOS 12 erbjuder Siri ett förslag på låsskärmen. Det gör det för att hålla dig uppmärksam på saker du gör varje dag. Om du till exempel använder en app för att lära dig att rita varje dag, erbjuder den personliga assistenten förslag ungefär samtidigt så att du inte glömmer att rita.

Det är utan tvekan mycket hjälpsam. Men det kan också avslöja din integritet om vad du gör. Därför skulle det vara en klok idé att stänga av Siri-förslag på låsskärmen.

Tvåfaktorautentisering / tvåstegsverifiering

Tvåfaktorsautentisering kan vara oerhört hjälpsam för att tillhandahålla den nödvändiga skölden till ditt konto. När det väl är aktiverat kan du bara komma åt ditt konto på dina betrodda enheter. Den största och mest uppenbara fördelen med denna funktion är att även om någon har tillgång till dina lösenord kommer ditt konto att fortsätta att skyddas.

Idag låter de flesta appar dig aktivera tvåstegsverifiering så att du kan lägga till ytterligare ett säkerhetsskikt i ditt konto. När du har aktiverat den här funktionen måste du verifiera varje gång du loggar in på ditt konto med en säkerhetskod.

 • Så här aktiverar du tvåfaktorautentisering för Apple ID
 • Så här aktiverar du tvåstegsverifiering för Google-konto
 • Så här aktiverar du tvåstegsverifiering för Facebook

Rensa din historik

En annan viktig sak som kan vara mycket viktig för att erbjuda en extra sköld till din personliga information är att hålla webbhistoriken städad. Även om det verkligen är till hjälp när du snabbt kommer åt de redan besökta webbplatserna genom omedelbara förslag, kan det avslöja din integritet om vad du söker och läser. Om du inte vill att någon någonsin ska hitta vad du håller på med på nätet, ta bort historiken när du har surft på webben.

Du kan också dra nytta av inkognitoläge för att surfa privat på webben. Idag låter de flesta webbläsare inklusive Safari dig aktivera privat läge. Så du har inga problem att hålla din personliga information säker.

Hantera platstjänster

Lär dig att säga "Nej" till alla appar som ber om platsåtkomst på din iOS-enhet. Den här funktionen njuter inte bara av din privata information utan dränerar också batteriet och processorn på dina iOS-enheter.

De senaste iOS-versionerna låter dig hantera platstjänster på ett bättre sätt. Till exempel har du möjlighet att tillåta att en app får åtkomst till din plats endast när du använder den. Så om du måste tillåta att en app har tillgång till din plats, utnyttja den här snygga funktionen. Inställningar ⟶ Sekretess ⟶ Plats tjänster.

Hantera dina lösenord

Om du är trött på att lagra alla dessa lösenord på olika platser, bör du bättre ladda ner en stark lösenordshanteringsapp. Sådana appar sparar säkert alla dina viktiga lösenord på ett ställe och låter dig använda samma med ett enda huvudlösenord eller med ditt Touch ID.

iOS 12 levereras med en robust lösenordshanterare som heter "iCloud Keychain" så att du helst kan hantera alla dina lösenord. Det föreslår också starka nycklar för att se till att dina data har ett extra försvar.

Aktivera Hitta min iPhone

"Hitta min iPhone" är en viktig säkerhetsfunktion. Vad som gör att den sticker ut är möjligheten att låta dig spåra din förlorade enhet och till och med skydda dess data. Genom Activation Lock hindrar den någon från att använda eller sälja din enhet. Om inte någon har tillgång till dina Apple-ID-lösenord kan han inte aktivera eller radera ditt innehåll igen.

Använd VPN för att surfa på webben med Enhanced Safeguard

VPN-appar kan vara oerhört avgörande för att erbjuda din extra känsla extra känsla. Det låter dig säkert surfa på nätet och förhindrar också spammare från att spåra din information. Det döljer din IP-adress så att ingen kan räkna ut vad du gör.

Använd Vault-appar för att hålla ditt innehåll dolt

Vill du inte att någon stöter på dina personliga foton eller videor? Vault-appar kan vara mycket praktiska för att hålla dem under omslaget. Du kan skapa separata mappar för att hålla alla dina saker perfekt organiserade. Och använd en säker nyckel för att komma åt dem.

Anpassa ditt innehåll och dina integritetsbegränsningar

Med iOS 12 har du mer kontroll över ditt innehåll och dina sekretessbegränsningar. Baserat på ditt behov kan du tillåta / tillåta installation, radering och till och med köp i appen.

Du får olika andra alternativ som att hindra Siri från att använda uttryckligt språk och inte tillåta ändringar av lösenord. Kort sagt, om du vill ha obefläckad kontroll över allt ditt innehåll är det här vägen att gå!

Inställningar ⟶ Skärmtid ⟶ Innehålls- och sekretessbegränsningar

Radera dina data automatiskt efter 10 misslyckade försök

Vill du inte att ditt innehåll ska komma i fel händer? Du kan förinställa din enhet för att automatiskt radera all data efter 10 misslyckade lösenordsförsök.

Naturligtvis, när den här funktionen är aktiverad, vill du inte att din enhet ska vara någonstans nära ditt barn. Men om du vill på den säkrare sidan av strömmen bör du ha den här funktionen i åtanke. Inställningar ⟶ Pek- / ansikts-ID och lösenord ⟶ Slå på Radera data.

Bonus:

Kryptera din säkerhetskopia

iTunes säkerhetskopierar inte några av dina personuppgifter som våra sparade lösenord, Wi-Fi-inställningar, webbplatshistorik och hälsodata. Du kan dock kryptera din säkerhetskopia för att spara dem.

När du har aktiverat det lösenordsskyddade alternativet Kryptera säkerhetskopia skapar iTunes automatiskt den krypterade säkerhetskopian därefter. Det är ganska enkelt att göra, anslut bara din enhet till datorn → starta iTunes → välj enheten och markera sedan kryssrutan för Kryptera säkerhetskopiering av iPhone / iPad under avsnittet Säkerhetskopiering.

iCloud krypterar automatiskt hela din säkerhetskopia. Så du behöver inte göra någonting för att inkludera all din information. För att säkerhetskopiera din enhet via iCloud, gå till Inställningar → Apple ID-banner → iCloud → Slå på strömbrytaren bredvid iCloud Backup ⟶ tryck på Säkerhetskopiera nu.

Det är ganska mycket det!

Loggar ut!

Så det här är några av de mest anmärkningsvärda sätten genom vilka du kan skydda din iPhone och dess data. Känner du några andra sätt att hålla enheten skyddad? Låt oss veta det i kommentarerna.

Du kanske vill utforska:

 • Hur man delar foton och videor med originalkvalitet med AirDrop
 • Apple Kill Switch har minskat iPhone-stöld världen över
 • Blockera människor från att skicka e-post på iPhone
 • 6 tips för att säkra din iPhone- och iPad-låsskärm
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found