Blogg

MacMaster från FonePaw till Clean Mac

Mac fungerar ganska bra även på lång sikt. Det släpar inte eller hänger däremellan, och så bryr vi oss inte om att ta hänsyn till optimering. Främst för att det hanteras internt av macOS. Men genom åren har Macen staplat massor av onödiga filer som täpper till RAM och CPU, och du kanske märker en liten försämring av prestandan.

Ärligt talat är detta mestadels användarsidans fel och har knappast något att göra med macOS. Vi fortsätter att installera appar, spel, filmer, musik och vad som helst. Alla dessa appar har sina cachefiler och de är inte lika optimerade som själva Mac. Det är när du behöver ett huvudverktyg som hjälper dig att hitta allt sådant skräp och låter dig rengöra det med bara några få klick.

Vi testade MacMaster av FonePaw på tre av våra Mac-datorer. Resultaten var upp till våra förväntningar, och därför bestämde vi oss för att dela våra erfarenheter med våra läsare. Så om du letar efter ett verktyg för att städa upp din Mac, läs den här förstahandsupplevelsen och gör ditt val.

FonePaw MacMaster Review

Design och navigering

Installationsprocessen liknar alla andra Mac-appar och det finns inget att prata om. Efter att ha startat appen var allt precis där på den första skärmen. Alla funktioner direkt på hemskärmen är något mycket bekvämt för en ny användare. Utöver det är designen enkel och perfekt organiserad. Inte vid något tillfälle känns det som om det finns många alternativ på skärmen och du är förvirrad var du ska klicka.

Appens startskärm visar systemstatus, som inkluderar CPU, RAM, hårddisk och batteri. Det visar också deras status i realtid. Du kan ha en klar uppfattning om hur mycket CPU och RAM som för närvarande används. Om du skulle fråga mig skulle jag betygsätta UI och UX 9,5 av 10.

Systemskräp

Det är ett knapptryck för att hitta alla systemskräpfiler som äter upp lagringsutrymmet. Dessa skräpfiler upptar inte bara lagring utan fungerar ibland i bakgrunden och förbrukar RAM och CPU. Det är det som vanligtvis gör att ditt system släpar eller fungerar lite långsammare än du förväntar dig.

När jag försökte den här funktionen insåg jag att min Mac har nästan 3 GB cache- och skräpfiler som är rent skräp. När skanningen är klar måste du klicka på Rensa-knappen och allt är borta på ett ögonblick, vilket gör ditt Mac-system rent. Nästa på listan var att hitta fotocache-filer.

Fotocache

Fotocache skiljer sig från faktiska foton. Cachen är i allmänhet förhandsgranskningen eller miniatyrbilden av fotot. Nu kanske du har tagit bort många bilder från din Mac för att frigöra lagring, men ibland finns deras cachefiler kvar på systemet.

MacMaster hittar effektivt alla dessa Photo Cache-filer och låter dig visa dem och sedan bestämma om de ska behållas eller rengöras. Återigen, rengöra allt skräp som tar ett enkelt musklick.

E-postskräp

Jag försökte använda Mail-appen och lät den synkronisera år av e-postmeddelanden jag hade. MacMaster hittar alla bilagor och papperskorgen från Mail-appen och visar mig som en lista. Det var nu mitt jobb att ta reda på vilka av dem som faktiskt är användbara och vad ska jag radera.

Du kan självklart göra detta från Mail-appen själv, men det kan behöva en timme eller två, beroende på antalet e-postmeddelanden du har. Allt detta var tillgängligt för mig med bara ett klick. Efter det var allt som behövdes att välja papperskorgen och bilagor och klicka på en knapp.

iTunes skräp

iTunes är en one-stop-app för alla dina Apple-synkroniseringsbehov. Bortsett från det erbjuder det också musik, videor och podcast. Med alla dessa funktioner har iTunes uppenbarligen mycket cachad data för snabbare åtkomst när du behöver. Om du har använt iTunes i flera år kan det här cacheminnet ha hopats upp och upptagit mycket lagringsutrymme.

Med MacMaster kan du direkt hitta och rengöra iTunes skräp med ett par klick. Personligen tycker jag att den här funktionen är den mest användbara, för om du har Mac använder du iTunes mest.

Duplicate Finder

Det här är en av mina favoritfunktioner. Den hittar alla dubbla bilder, videor och alla andra filtyper. Låt oss erkänna att vi alla kopierar in en massa saker från en mapp till en annan och glömmer ofta att ta bort dubbletten. Jag är inte säker på dig, men jag har gjort det mycket och gör det fortfarande, särskilt med foton.

Duplicate Finder gör det extremt bekvämt att hitta dem alla och ta bort dem med bara ett klick. Detta rensar lagringen och gör också din mappstruktur mycket mer organiserad.

Liknande bildsökare

Förutom Duplicate Finder finns det ytterligare ett alternativ att hitta liknande bilder. Den här liknar mycket på Duplicate Finder, men funktionen "Similar Image Finder" är endast för bilder.

Har du någonsin hamnat i en position där du har många bilder klickade i samma ställning? Det är här Similar Image Finder hjälper. Den visar alla bilder från fotobiblioteket som liknar varandra. Missa inte den här funktionen med Duplicate Finder. Liknande bildsökare hittar exakt relaterade foton och hjälper dig att städa upp dem och organisera ditt fotobibliotek.

Avinstallerare

Helst skulle den här funktionen ha varit först på listan när den granskade appen. Men vi började granskningen i sekvensen alternativen är tillgängliga på startskärmen. Som namnet själv antyder avinstallerar den här appen appen. Nu låter det kanske inte som en stor sak, men det här är en av de bästa funktionerna i den här appen.

Du kan ha laddat ner många appar över tid och hitta dem individuellt och sedan avinstallera dem är en tråkig uppgift. Jag blir ofta uttråkad i att söka i sådana appar och slutar sedan göra rengöringsjobbet själv. MacMaster skannar alla installerade applikationer och presenterar dig listan.

Du klickar bara på kryssrutan bredvid appar som du vill avinstallera. När du är klar med valet klickar du på knappen Rensa och alla appar är borta. Inte bara det, MacMaster tar också bort deras cache och andra rester, vilket gör din Mac mycket renare.

Andra funktioner

  • Sekretess: Med det här alternativet kan du snabbt rensa din webbhistorik, cachat innehåll i webbläsare, lagrade lösenord, cookies och HTML-lagring
  • Radergummi: Som namnet säger allt, ta bort mappar och filer direkt från en plats, säkert och säkert
  • Tillägg: Det låter dig hantera startappar som startar automatiskt när du slår på din Mac. Med den här funktionen på rätt sätt kan du öka uppstartshastigheten mycket

Avslutande anmärkning

Som du kanske har gissat det redan, är programvaran inte gratis, och det borde inte vara lika bra. Men det finns en testversion gratis som du bör ladda ner och prova innan du bestämmer dig för att investera dina pengar. Det finns tre olika prissättningsalternativ:

  • En Mac - Ett år till 19,95 dollar med alla funktioner inkluderade
  • En Mac - Livstid på $ 29,95 med alla funktioner inkluderade
  • 2-5 Mac - Livstid på $ 59,95 med alla funktioner inkluderade

Ladda ner MacMaster

Testade du den kostnadsfria testversionen av MacMaster? Gillar du det?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found