Blogg

Mac-appar fortsätter att krascha? Ta reda på varför och korrigeringarna!

Har du stött på appfrysning eller kraschar på din älskade MacBook? Även om detta händer sällan är det normalt att din Mac beter sig så. Ibland kan det finnas för många applikationer som körs på din dator och inte tillräckligt med RAM för att allt ska fungera smidigt. Apple har gjort ett utmärkt jobb med hårdvaru- och programvaruoptimering, men ibland kan en app frysa eller krascha.

Det finns inget behov av panik om Mac-appar kraschar. Läs vidare för att lära dig varför det händer och vad du kan göra.

 • Varför fortsätter min Mac-app att frysa eller krascha?
 • Vad ska jag göra när dina Mac-appar kraschar eller fryser?
  • Starta om eller uppdatera appen på Mac
  • Tvinga avsluta appen
  • Kontrollera appkompatibilitet
  • Ta bort preferensfil
  • Ta bort cache

Varför fortsätter min Mac-app att frysa eller krascha?

Det är mycket sällsynt att en Mac-dator fryser eller kraschar. Jag är dock säker på att de flesta Mac-användare har sett det 'snurrhjulet' minst en gång på sitt system. Detta händer vanligtvis när det körs för många appar eller om något är fel med själva appen. Det finns flera andra orsaker till att din Mac kan frysa eller krascha. Låt oss ta en titt på några av dessa skäl.

 • Flera appar som kör samtidigt konsumerar alla RAM- och CPU-resurser
 • För många processer i bakgrunden
 • Appkrasch
 • En långsam webbläsare som inte svarar med för många flikar
 • En lagrad hårddisk
 • macOS fylld med systemskräp, cache och uppdateras inte till den senaste versionen
 • Hårdvaruproblem med RAM eller lagringsenhet
 • En möjlig skadlig kod (mycket sällsynt)

Huvudbrottslingen är oftast en app som inte svarar. Lyckligtvis kommer en appkrasch eller frysning inte att krascha din Mac, men du kan inte använda appen. Jag har listat några metoder som du kan följa när du befinner dig i en sådan situation.

Vad ska jag göra när dina Mac-appar kraschar eller fryser?

Nedan följer några vanliga korrigeringar för när dina Mac-appar kraschar eller fryser. Såvida det inte finns något maskinvaruproblem med din Mac bör dessa korrigeringar lösa ditt problem.

Fix 1. Tvinga avsluta appen

Om din muspekare förvandlas till en snurrande regnbågsstrandboll, betyder det att appen inte svarar och har frusit. När detta händer kommer du inte att kunna stänga appen genom att klicka på knappen Stäng i menyn. Du måste tvinga avsluta appen för att börja använda den igen. Appen kan frysa eller krascha om det inte finns tillräckligt med RAM- eller CPU-resurser för att den ska användas eller om det är något fel med appen. Så här tvingar du att avsluta en app på din Mac.

 1. Dubbelklicka på appikonen i Dock, och om appen är frusen bör du se alternativet Force Quit .
 2. Du kan också ta fram Force Quit- menyn genom att trycka på Alternativ + Command + Esc- tangenterna tillsammans.
 3. Välj appen som inte svarar och klicka på Force Quit .
 4. Alternativet Force Quit är också tillgängligt från menyraden. Klicka på Apple-logotypen och välj Force Quit för att visa en lista över alla program som körs.

Fix 2. Starta om eller uppdatera appen på Mac

Nu när du tvingat sluta appen som inte svarar kanske du vill kontrollera om det finns en uppdatering tillgänglig. Det är möjligt att den aktuella versionen av appen kan ha en bugg, och i så fall måste du installera den senaste uppdateringen. Du kan också försöka starta om appen för att kontrollera om den fungerar.

Starta om din Mac

En enkel omstart av din Mac kan lösa problem med att krascha eller frysa. För att starta om din Mac-dator, klicka på Apple-logotypen i menyraden → välj alternativet Starta om . Din Mac stänger nu alla program och processer som körs automatiskt, vilket vanligtvis skulle åtgärda eventuella apprelaterade problem vid omstart.

Om din Mac är frusen och du inte kan klicka på Apple-logotypen, tryck samtidigt på Control + Command medan du håller strömbrytaren intryckt eller håller ned strömbrytaren i 10 sekunder . Detta startar om din Mac och förhoppningsvis löser problemet.

Du kan också försöka starta om Mac-datorn i återställningsläge.

Kontrollera och tillämpa programuppdateringar

Om en app orsakar att din Mac kraschar eller fryser har appen troligen ett fel. Om det är ett känt fel, skulle utvecklaren ha fixat det och utfärdat en uppdatering för appen. Du måste installera den här uppdateringen för att bli av med problemet. Så här kan du söka efter appuppdateringar på din Mac.

 1. Starta App Store från Dock och klicka på knappen Uppdateringar .
 2. Om det finns en uppdatering för den problematiska appen installerar du den.
 3. Starta nu den uppdaterade appen för att kontrollera om problemet kvarstår.

Om det är en app från tredje part måste du gå till utvecklarens webbplats för att söka efter uppdateringar. Du kan också starta och söka efter uppdateringar i appen.

Fix 3. Kontrollera appkompatibilitet

En vanlig orsak till att appar kraschar eller fryser på Mac-datorer är att göra med kompatibilitet. Det kan hända att appen inte är kompatibel med versionen av macOS du kör eller med din hårdvara. I det här fallet bör en enkel Google-sökning ge resultat om appkompatibiliteten med din nuvarande macOS-version och enhet. De flesta apputvecklare kommer att nämna om deras app inte är kompatibel med en viss OS-version.

Du kan också söka efter inkompatibla appar med alternativet Systemrapport på din Mac. Här är vad du behöver göra.

 1. Klicka på Apple-logotypen i menyraden och välj Om den här Mac .
 2. Du bör se din nuvarande macOS-version och annan produktinformation. Klicka på System Report knappen.
 3. Nu, i den vänstra panelen, bläddra ner till Program under avsnittet Programvara .
 4. Här kommer du att kunna se en lista över alla installerade system och användarapplikationer. Kontrollera rubriken som säger Kind för att leta efter appar som inte är kompatibla.

Du ser att jag har några Intel-baserade applikationer installerade på min MacBook med M1-chipset i skärmdumpen ovan. Dessa applikationer kan stöta på problem eftersom de inte är helt kompatibla med M1-chipet och körs med Rosetta 2-appöversättaren.

Fix 4. Ta bort preferensfil

Om inget av ovanstående steg har fungerat för dig, prova det här. Att ta bort en inställningsfil för den problematiska appen kan lösa problemen. När det är något fel med en apps preferensfil kan den uppträda konstigt, frysa och till och med krascha. Du måste gå över till biblioteksmappen på din Mac för att komma åt dessa filer.

Här är vad du behöver göra för att hitta biblioteksmappen.

 1. Starta Finder på din Mac.
 2. Klicka på alternativet i menyraden och tryck på alternativknappen för att se alternativet Bibliotek .
 3. Klicka på Bibliotek för att visa alla mappar och ändra vyn till Lista.
 4. Leta efter mappen Inställningar . Alla programinställningsfiler ska nu vara synliga. Hitta den för den problematiska appen.
 5. Dra inställningsfilen för appen till skrivbordet och logga ut från din Mac.
 6. Logga in igen och öppna ett terminalfönster och ange kommandot killall cfprefsdoch tryck på Retur .

Detta bör återställa inställningsfilen för appen och förhoppningsvis bör den inte frysa eller krascha.

Fix 5. Ta bort cache

Alla Mac-appar har en cachemapp som sparar all slags information och kan fyllas över tiden. Detta kan orsaka att appen fryser eller kraschar. Det är viktigt att rengöra cachen en gång i taget, och du kan använda flera appar för att göra detta. Du kan dock också rensa appens cache från biblioteket. Så här gör du.

 1. Återigen navigerar du till biblioteksmappen med den tidigare metoden.
 2. Leta efter Cache- mappen.
 3. Avsluta appen om den körs och dra sedan appens Cache-mapp till papperskorgen .

Du bör bara göra detta om appen kraschar eller fryser kontinuerligt.

Felsökning av Mac-appar kraschar och fryser

Det var några av sätten att fixa Mac-appar som kraschar eller fryser. Detta händer vanligtvis om det är något fel med appen eller ett hårdvaruproblem med Mac. Vi hoppas att du kunde lösa problemen på din Mac med den här guiden. Om appen fortfarande inte fungerar ordentligt kan du leta efter ett alternativ, kontakta utvecklaren eller återställa en Time Machine-säkerhetskopia genom att starta din Mac i återställningsläge.

Du vill också läsa dessa inlägg:

 • Tips för att fixa Mac-återställningsläget fungerar inte
 • Åtgärda MacBook Pro-problemet med överhettning
 • 6 enkla lösningar för självtilldelad IP-adressproblem på Mac
 • Så här fixar du Zoom fungerar inte på Mac
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found