Blogg

4 skäl till varför QR-koder är bättre än RFID

Liksom RFID i slutet av 90-talet har QR-kodteknik snabbt blivit mycket populär under det senaste decenniet. Överallt där vi tittar finns det QR-koder som väntar ivrigt på att skannas av våra smartphones. Detta är inte förvånande med tanke på fördelarna som QR-kodteknik har att erbjuda.

Här är de fyra främsta anledningarna till att QR-koder är bättre än RFID

# 1. Mycket uppenbart där en QR-kod finns

Ingen kan någonsin klaga på att de inte kunde hitta en QR-kod. Kvadratkoden är tydlig och lätt synlig på vilken yta som den är tryckt på. Som ett resultat behöver människor inte meddelas separat om förekomsten av en QR-kod; de kan se det med egna ögon. Detsamma gäller dock inte för RFID.

Människor måste meddelas att en enhet är RFID-kompatibel eller innehåller ett sändande RFID-chip. Detta är den främsta anledningen till att QR-koder föredras framför RFID, förutom kanske för spionagesektorn. Om du inte är James Bond är det bättre att du hanterar QR-koder.

# 2. Lättare och billigare att få QR-koder här

Det är betydligt billigare och lättare att få ut QR-koder till allmänheten. För RFID måste speciella RFID-marker användas som överför relevant kod. Däremot är allt man behöver göra med en QR-kod helt enkelt att skriva ut den på vilken yta man vill. Även att generera en QR-kod är mycket billigare och är relativt problemfritt; man kan generera en QR-kod på sina smartphones.

Detta är långt ifrån mängden ansträngning och de höga kostnaderna för att generera RFID-taggar. För de flesta små och medelstora företag är QR-koder ett mycket mer ekonomiskt lönsamt alternativ.

# 3. RFID kräver specialutrustning

En av de saker som gör en verklig skillnad är vilken typ av utrustning som slutanvändaren behöver för att avkoda information. För RFID innebär detta vanligtvis en dyr del av skanningsutrustning som är utformad för att bara göra ett jobb - skanna och avkoda RFID-taggar.

Jämfört är allt man behöver skanna en QR-kod en smartphone. Alla smartphones kan utrustas med olika QR-kodläsning och generera appar, oavsett vilket operativsystem de använder.

Detta gör QR-koder mycket mer tillgängliga och är den främsta anledningen till att marknadsföringskampanjer använder QR-koder.

# 4. QR-koder är webborienterade och mer flexibla

Den sorgliga sanningen om RFID är att du behöver en databas för att tekniken ska bli riktigt effektiv. Utan en ordentlig databas finns det inget för RFID-skannrar att avkoda, även om de har upptäckt ett RFID-sändande chip.

En anpassad QR-kod behöver inte komma åt någon databas för att avkoda och förse användaren med relevant information. QR-koder är webborienterade och all information som inte lagras i själva koden tillhandahålls ofta via webblänkar.

Detta gör QR-koder mycket mer flexibla och praktiska än RFID.

De fyra anledningarna som nämns är varför varje affärssektor försöker integrera QR-koder i alla aspekter av sin affärsmodell och inte bara begränsa den till marknadsföringskampanjer.

Den här artikeln är författad av Mathew Ronald, en teknisk entusiast och bloggare.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found