Blogg

Hur man gör genvägar på skrivbordet på Mac: 2 enklaste sättet

När du laddar ner en app på Android eller Windows får du ett alternativ, eller så skapas det automatiskt en genväg på startskärmen eller skrivbordet. Även på Mac är det extremt enkelt att skapa en mapp eller appgenväg. Det kräver knappast fyra klick. Vi gör först ett alias och flyttar det sedan till önskad plats.

Du kan lägga till genvägar för mappar och appar till skrivbordet eller Dock på din Mac. Den första metoden nedan är den jag föredrar. Den andra metoden är också snabb, men ibland kopieras mappen istället för att göra genvägen. Hur som helst, här är två enkla sätt att skapa genvägar på skrivbordet på Mac som kör MacOS Big Sur eller Catalina.

  • Hur man skapar skrivbordsgenväg på Mac
  • Skapa skrivbordsgenvägar på Mac med dra och släpp
  • Lägg till mappgenvägar till Dock på Mac

Så här skapar du skrivbordsgenvägar på Mac

Steg 1. Bestäm vilken mapp eller appens skrivbordsgenväg du vill skapa. Hitta var mappen ligger. Om du inte hittar den, se slutet för instruktioner.

Steg 2. Högerklicka på mappen eller appnamnet och klicka på Skapa alias .

Steg 3. Du ser att en genväg skapas omedelbart för den mappen eller appen . Tryck på Enter . Det har ordet alias i slutet av namnet.

Steg 4. Dra den här genvägen till skrivbordet eller Dock . Du kan också kopiera genvägen och klistra in den på skrivbordet.

Detta är det!

Du har framgångsrikt skapat skrivbordsgenvägen för en mapp eller app. Nu kan du snabbt använda den här för att öppna den mappen eller starta appen. Du kan upprepa detta med så många mappar och appar du vill.

Om du vill kan du välja genvägen, trycka på enter-tangenten och byta namn på den för att ta bort ordet "alias".

Slutligen, om du vill se den ursprungliga mappen, högerklicka på genvägsikonen och klicka på Visa original.

Anmärkning 1: Även om du flyttar den ursprungliga mappen till någon annan plats fungerar genvägen du skapade fortfarande. Skön! Är det inte det?

Anmärkning 2: Du kan använda den här metoden för att skapa genvägar även för filer som bild, dokument, zip, musik, film etc.

Kan du inte hitta mappplatsen?

Att hitta applikationer är tydligt. Du klickar på FinderApplikationer och där har du alla dina applikationer. Att veta var de mappar du skapar är också enkelt.

Men för vissa mappar, särskilt systemmappar som Nedladdningar, Dokument, etc. kan det vara lite svårt att känna till vägen. Här är några sätt att veta det.

# 1. Från sidofältet: Starta Finder , placera pekaren på mappnamnet i vänster sidofält och högerklicka sedan . Klicka slutligen på Visa i omslagsmapp . Följ nu stegen ovan.

# 2. Använda Path Bar: Var inne i Finder och klicka på View från menyraden. Klicka nu på Visa sökvägsfält . En flik läggs till längst ner i Finder. Den har platsen / sökvägen för den mapp du klickar på eller väljer.

# 3. Använd Spotlight-sökning: Starta Spotlight-sökning genom att klicka på sökikonen i menyraden eller tryck på Kommando (⌘) + Mellanslag . Skriv nu mappnamnet och bläddra sedan till botten av sökresultatet och klicka på Visa alla i Finder ... Klicka på mappen och följ stegen ovan för att göra dess genväg.

# 4. Använd Siri: Jag gillar inte Siri på Mac, särskilt äldre Mac-datorer. Hur som helst kan du be Siri på Mac att "Visa nedladdningsmapp" (eller vilken mapp som helst) och sedan gå längst ner i resultatet och klicka på Visa alla resultat i Finder ... Nu kan du följa stegen ovan. Observera att detta inte alltid fungerar.

Skapa skrivbordsgenvägar på Mac med dra och släpp

Ovanstående metod är snabb och enkel. Det är den jag föredrar. Det finns dock ytterligare ett sätt att skapa mapp- och appgenvägar på Mac.

Steg 1. Var på platsen för mappen eller appen du vill skapa genvägen till.

Steg 2. Tryck och håll ner Alternativ (⌥) + Kommando (⌘) samtidigt. Lämna inte lastrummet. Klicka nu på mappen eller appen och dra den till skrivbordet .

Obs! När du använder den här metoden finns det chanser att du oavsiktligt och omedvetet kan kopiera eller flytta mappen istället för att göra dess genväg. Oroa dig inte. Tryck på Command (⌘) + Z för att ångra och försök igen, eller använd den första metoden.

Lägg till mappgenvägar till Dock på Mac

Jag skrev nyligen ett inlägg där jag förklarade hur man lägger till webbplatsgenvägar till Dock på Mac. Det är en intressant artikel. På samma sätt kan du lägga till genvägar till din Dock också.

Följ någon av ovanstående metoder och gör genvägen till mappen eller appen (du kan lägga till en app direkt i Dock, men ändå). Dra nu genvägen från skrivbordet till den högra delen av Dock (andra vänster till papperskorgen).

Avslutar…

Det här var två enkla sätt att skapa genvägsikoner på Mac. Det finns en tredje metod som jag känner till, som kräver Terminal och några kommandorader. Det är dock knepigt och bortom enkelanvändarens enkelhet. Om du ändrar mappens plats slutar genvägen att fungera. Så jag nämnde inte denna metod.

För det andra, på Mac-datorer med OS-versioner innan Catalina, du kan också klicka på en mapp eller App och tryck ihop Kommando (⌘) + L . Det kommer omedelbart att göra aliaset. Det fungerar på min gamla MacBook Pro som kör macOS Sierra, men på en annan MacBook Pro som kör den senaste versionen av macOS Catalina verkar den här snabba metoden inte fungera.

Du kanske också gillar:

  • Hur man sparar webbplatsgenvägar som ikoner till iPhone eller iPad: s startskärm
  • Hur man tar en skärmdump på Mac
  • Installera Windows för Mac: Steg för steg-guide 

Vad tycker du om genvägar på Mac? Har du använt det på Windows? Hur var upplevelsen där? Dela din åsikt i kommentarsektionen nedan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found