Blogg

Face ID fungerar inte på iPhone? Hur du löser problemet

Face ID är vanligtvis en bris att använda och hindrar andra människor från att komma in i din telefon. Du kan till och med använda den för att låsa Google Drive, WhatsApp eller andra appar. Så det kan vara oroande om Face ID inte fungerar på din iPhone. Men du kan fixa det med flera olika lösningar. Låt oss ta en titt på vad du kan göra för att felsöka problemet.

Innan vi går vidare, observera dock att du kan behöva ange ditt lösenord eller Apple ID istället för att använda Face ID om:

 • Du har precis slagit på eller startat om enheten
 • Enheten har varit låst i mer än 48 timmar
 • Du har inte använt ditt lösenord för att låsa upp enheten de senaste 6,5 dagarna och Face ID har inte använts för att låsa upp enheten under de senaste fyra timmarna
 • Enheten har fjärrlåsats
 • Du har redan haft fem misslyckade försök att låsa upp med Face ID
 • Du initierade strömavstängning / Emergency SOS genom att hålla ned sidoknappen och någon av volymknapparna i två sekunder

Om inget av ovanstående är sant och du fortfarande står inför Face ID-problem, fortsätt läsa för några pålitliga lösningar om vad du kan göra.

Så här fixar du Face ID som inte fungerar på iPhone 12, 12 Mini, 11, X eller iPhone XR

 • Finns det något som täcker den främre kameran?
 • Se till att ditt ansikte är obegränsat
 • Stäng av / på Face ID på iPhone
 • Återställ Face ID på iPhone
 • Tvinga om din iPhone
 • Återställ alla inställningar på iPhone
 • Uppdatera till den senaste iOS-versionen

Finns det något som täcker den främre kameran?

Visst, det låter som en ganska liten sak, men det är värt att kontrollera att inget täcker TrueDepth-frontkamera på din iPhone. Se till att skärmskyddet eller fodralet som du använder inte blockerar linsen. Se också till att området runt den främre kameran är rent eftersom smuts eller rester kan förhindra att den fungerar korrekt.

Kom också ihåg att Face ID bara fungerar på iPhone i stående orientering och inte i liggande. Så håll telefonen upprätt. Håll också din enhet ca 10-20 tum från ditt ansikte, eftersom Face ID har en liknande synvinkel som när du ringer ett videosamtal eller tar en selfie på din enhet.

Se till att ditt ansikte är obegränsat

Om Face ID inte fungerar på din iPhone, se till att inget täcker ditt ansikte. Håll din mun, ögon och näsa fullt synlig för den främre kameran på din enhet. Eller så kan du ställa in ett alternativt utseende för att använda Face ID när du bär en mask.

Vidare, även om ansiktsigenkänningstekniken fungerar med en mängd olika solglasögon, stöder den kanske inte de som blockerar vissa typer av ljus. Om du bär sådana solglasögon kan de blockera det infraröda ljuset som används av TrueDepth-kameran.

Stäng av / på Face ID på iPhone

Steg 1. Öppna inställningarna på din iPhone → Tryck på Face ID och lösenordAnge ditt iPhone-lösenord.

Steg 2. Stäng av strömbrytaren bredvid varje alternativ under Använd ansikts-ID .

Steg 3. Om du använder Face ID med appar från tredje part, tryck på Andra appar → stäng sedan av strömbrytaren bredvid varje app.

Stäng nu av enheten. Gå sedan vidare till Inställningar → Ansikts-ID och lösenord och slå sedan på strömbrytaren bredvid varje alternativ. Tryck också på Andra appar och slå sedan på strömbrytaren för varje app.

Försök nu använda Face ID igen. Det borde fungera nu. Om det inte gör det, gå vidare till nästa lösning.

Återställ Face ID på iPhone

Starta inställningar → Tryck på Face ID och lösenordÅterställ Face ID . Detta kommer att utplåna alla befintliga matematiska representationer av ditt ansikte, och du måste ställa in det igen.

Följ instruktionerna på skärmen för att omregistrera ditt ansikte på din iPhone. När du är klar låser du telefonen och ser om Face ID fungerar.

Tvinga om din iPhone

Detta kallas också hård återställning och kan hjälpa till att lösa problemet med Face ID på din iPhone. För fullständiga instruktioner om att tvinga omstart av enheten.

Återställ alla inställningar på iPhone

Om inget av ovanstående steg har fungerat kan du försöka återställa inställningarna på din iPhone. Detta raderar alla befintliga inställningar inklusive Wi-Fi-lösenord och webbplatsinloggningsuppgifter, men dina media och kontakter påverkas inte.

Steg 1. Öppna InställningarAllmäntÅterställ.

Steg 2. Klicka nu på Återställ alla inställningar och ange sedan ditt iPhone- lösenord om du har ställt in en och tryck på Bekräfta .

Uppdatera till den senaste iOS-versionen

Nu är det dags att gå till programuppdateringen. Det behöver inte nämnas att det har blivit den största felsökaren på senare tid. Dessutom fortsätter Apple att förfina iOS, förbättra prestanda och eliminera buggar som fortsätter att skära upp då och då. Så det förtjänar också ett skott.

Öppna appen InställningarAllmäntProgramuppdatering → Ladda ner och installera den senaste iOS-versionen som vanligt.

Summering

Så nu vet du hur du fixar Face ID om det inte fungerar på din iPhone. Låt oss veta i kommentarerna nedan vilken lösning som fungerade för dig. Eller om du har ytterligare frågor svarar vi gärna på dem.

Du vill också läsa dessa inlägg:

 • Så här fixar du iPhone fast i Apple-logotypen
 • Grupp FaceTime fungerar inte? Här är varför och fixen!
 • Meddelanden App kraschar på iPhone och iPad? Tips att fixa
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found