Blogg

iPhone vs Android: En titt på konkurrenskraftigt förflutet och framtid

Medan den ena styr hela smartphoneindustrin när det gäller marknadsandelar, dominerar den andra vinstdiagrammet trots att den har relativt låg marknadsnärvaro. Striden mellan iPhone och Android är hisnande. Ända sedan namnet smartphone började charma människor har dessa två styrt platsen.

Det har funnits ett flertal historia-definierande ögonblick under det senaste decenniet. Med både iPhone och Android på inget humör för att låta den andra springa av med framgång fortsätter tävlingen att bli intressant för varje dag som går. Rivaliteten är så intensiv att det är svårt att tillkännage vinnaren. Men jag ska ta en titt på det förflutna och försöka hitta den som stod ut. Och titta in i framtiden för att förutsäga var denna rivalitet fortsätter och vilken kommer att få överhanden under det kommande decenniet.

iPhone vs Android: Den ständigt lockande rivaliteten

iPhone-försäljning under det senaste decenniet

Apple kunde sälja bara 3,7 miljoner iPhones 2007, samma år när Steve Jobs lanserade den ikoniska smarttelefonen. Men det kunde sälja massiva 231,5 miljoner enheter 2015, vilket är det bästa hittills. Sedan 2009 har det Cupertino-baserade företaget varit de fem bästa smarttelefonleverantörerna i världen. Sedan 2012 har Apple behållit platsen för den näst mest populära smarttelefonleverantören i världen.

”Apple har varit bland de fem bästa smarttelefonleverantörerna i världen sedan 2009. Med nedgången för Nokia och RIM, marknadsledare vid ett tillfälle, växte både Apple och Samsung sin närvaro på marknaden. Samsung tog ledningen och har haft en andel på 20 till 30 procent sedan 2012. Det koreanska elektronikföretaget levererade mer än 320 miljoner smartphones världen över 2015. Apple har konsekvent varit Samsungs närmaste konkurrent och behåller positionen som näst mest populära smarttelefonleverantör inom världen sedan 2012. Apples marknadsandel har varierat mellan 14 och 21 procent genom åren. Apples iPhone-försäljning har genomgående ökat under de senaste åren, från nästan 170 miljoner enheter 2014 till mer än 230 miljoner iPhones sålda bara 2015. ” - Statista

Android-nummer under det senaste decenniet

Sedan 2010 har Android ledt marknadsandelen med stor marginal. Jämfört med iOS med 13% marknadsandel har Android över 85% närvaro på den globala marknaden. Som diagrammet tydligt visar har Android haft en betydande ledning gentemot iPhone när det gäller försäljning och kommer troligen att fortsätta att leda diagrammet.

Under ledning av Samsung, som har varit ledande på marknaden med över 20% andel över hela världen, har Android sett sitt antal öka från styrka till styrka.

”Mer än 1,8 miljarder smartphones förväntas levereras över hela världen till 2019, en beräknad tillväxt på mer än 400 miljoner enheter jämfört med 2015 års siffra. Samsung leder branschen när det gäller leveranser. Företagets siffror har ökat i snabb takt de senaste åren, vilket gör att Samsung kan vara avlägset från sina konkurrenter. Det sydkoreanska företaget gick från att sända 2,4 miljoner smartphones över hela världen under första kvartalet 2010 till över 85 miljoner enheter under det sista kvartalet 2015. 2015 skickade Apple i genomsnitt nästan 58 miljoner enheter per kvartal. ”

”Mycket av Samsungs framgångar inom smartphone-industrin kan tillskrivas introduktionen av Galaxy-smarttelefonlinjen 2009. Tack vare den här produktlinjen har företaget tagit ledningen i globala försäljningssiffror för smartphones 2011. Galaxy S, Samsung Galaxy S5 Mini, Galaxy Note 5 och Galaxy S6 är några av de Galaxy-modeller som produceras av Samsung. ” - Statista

Vilket vann striden när det gäller att tjäna mer pengar? Ingen gissning här ...

Om de senaste siffrorna går att ta bort tar Apple bort cirka 90% av alla vinster inom smarttelefonbranschen. lämnar bara 10% för rivalerna att slåss om. Det är otroligt, eller hur?

“Att zooma ut till en längre historisk vy visar att Apples iPhone-strategi har varit i stort sett oförändrad från början. Cupertino-företaget har varit anmärkningsvärt konsekvent när det gäller att upprätthålla ett smartphone-pris någonstans nära $ 700 och locka fler användare med årliga funktionstillägg och förbättringar. Priserna på Android-telefoner kontrolleras däremot inte av en enhetlig enhet och visar därför alla tecken på det brutala priskriget som vi alla känner till. Enhetspriserna har sjunkit varje år sedan 2011 och den genomsnittliga Android-telefonen kostar nu ungefär en tredjedel av den genomsnittliga iPhone. ” - Gränsen

Så, vem av de två vann striden?

För att vara ärlig är det extremt svårt att utesluta Android eftersom det har överväldigande framgång. Om till och med en grönsaksleverantör kan äga en smartphone idag, bör enorm kredit gå till Android. Det har faktiskt spelat en enorm roll när det gäller att ta smarttelefonen till nästan alla hem. Det är minst sagt en otrolig prestation. Medan iPhone har samlat in pengar tack vare vad det ger till bordet - superlativ prestanda, oöverträffat operativsystem och utmärkt användarupplevelse.

Om du tittar på framgång från vinsten är det Apple som har vunnit striden avgörande. Men om du tittar på prestationen av Android och hur viktigt det har gynnat den vanliga mannen, måste du gå med det.

För allt sagt och gjort måste Apple ges titeln vinnare eftersom det tjänade mycket mer än sin rival.

Vilket kommer att styra 2017 och det kommande decenniet?

Även med bara 13% marknadsandel är du långt före tävlingen om du kan tjäna cirka 90% av den totala smartphoneaffären. Jag skulle säga att det inte alls finns någon konkurrens mellan Android och iPhone. Även om det finns för många spelare på andra sidan spektrumet är det ingen annan än iPhone som styr iOS-ekosystemet; som allmänt anses vara premium och mer avancerad och säker än sin rival.

I motsats till att många förutspår att den mäktiga iPhone inte längre skulle ha sin existens i framtiden och Apples ålder är borta, skulle jag säga att iPhone skulle fortsätta vara den mest lönsamma smarttelefonen i världen (om inte produkten) och därmed fortsätta att vara en pengaspinningprodukt för det Cupertino-baserade företaget. Ja, dess försäljningsantal kan minska då och då, men det är en alltför massiv tjur för att missa topplaceringen - åtminstone inom en snar framtid. När allt kommer omkring har den ett oöverträffat kombinationspaket med programvara och hårdvara; som kanske inte underhåller fans och kritiker hela tiden men det har tillräckligt för att vara bäst i branschen. Och det är det som gör att den kan försegla affären - så småningom!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found