Blogg

Varför jag inte saknar min MacBook Pro efter att jag bytt till iPad Pro 12.9 "

Cirka en månad tillbaka, medan jag noterade mina tankar om 12.9 ″ iPad Pro för en praktisk guide om multitasking för vår YouTube-kanal, kände jag att jag borde spendera mer på att utforska iOS. Och efter lite tanke insåg jag att iPad kunde spela en viktig roll för att hjälpa mig att hålla sig synkroniserad med varje subtil förändring som Apple fortsätter att lägga till i operativsystemet.

Som bloggare på heltid måste jag söka mycket på webben och notera tankeväckande idéer när de kommer. Ibland går sökningen långt utöver den vanliga arbetstiden och slutar långt in på natten. Denna omfattande forskning tycktes också driva mig att omfamna en mer bärbar och interaktiv enhet.

För att uppnå mitt mål bestämde jag mig för att ge iPad mer tid - även under de snäva scheman. Men jag misslyckades med att hålla löftet, eftersom min MacBook Pro med Touch Bar skulle slänga nästan hela tiden jag hade. Och surfplattan kunde inte få mycket uppmärksamhet trots att sitta på samma skrivbord - i full beredskap.

Eftersom det första alternativet inte levererade den typ av resultat jag hade förväntat mig slog tanken på att använda iPad som min dagliga förare. Just när jag lekte med denna idé frågade mitt inre: "Kan iPad Pro ersätta min MacBook?" Talar sanningen; insatsen verkade vara kraftigt mot tabletten. Men jag bestämde mig för att ge det ett skott - oavsett vad.

Och efter att ha använt nya iPad Pro i en månad är jag ivrig att dela mitt konto med dig. Här är vad jag har upplevt - både det goda och det dåliga!

Varför nya iPad Pro 12.9 ″ har ersatt min MacBook Pro 

Mer interaktiv och lättillgänglig

Den enda avdelningen där iPad Pro verkar mycket bättre än MacBook är interaktiviteten. Tack vare den stora kant-till-kant-pekskärmen känns iPad mer lättillgänglig och interaktiv.

Genom att hålla distraktionen borta gör iPad läsningen mer fokuserad. När jag gillar att utforska sökning på artiklar och skanna igenom de vitala punkterna i min egen takt - från soffans komfort till den långa promenaden i trädgården - har surfplattan passat in i mina behov ganska bra.

Närhelst jag vill komma in i åtgärden verkar hela skärmen tillsammans med allt innehåll bara vara en touch bort. Och jag kan leka med allt med mer frihet.

Medan många vill ha stöd för mus och till och med styrplatta för navigering saknar jag dem inte alls. När jag kan använda mitt finger för att smidigt interagera med allt, varför behöver jag använda något annat?

Dessutom, om jag någonsin vill vara mer kreativ eller kommentera PDF-filer, är Apple Pencil 2 alltid tillgänglig för att låta mig skissa inte bara bilder utan också idéer på ett skickligt sätt. Tabletten känns verkligen mer intuitiv.

Fullständig multitasking

Ärligt talat; Jag hade aldrig tidigare fått ut det mesta av multitasking. Men efter att ha bytt till den nya iPad Pro älskar jag varje bit av den.

Med sådana som Split View, Slide-Over och PiP Mode i början kan jag skjuta upp fyra appar samtidigt. Under webbsurfning gillar jag att hålla min favoritnoterapp bara en blick bort så att jag snabbt kan skriva ner något väldigt viktigt. Det är då Split View spelar in riktigt bra eftersom det låter mig sömlöst hoppa från en app till en annan.

Många gånger måste jag titta på videor och anteckna de viktiga punkterna samtidigt. Tack vare PiP-läge kan jag göra båda sakerna samtidigt bekvämare - utan att behöva hoppa från ena änden till den andra. Dessa små saker sparar mycket av min värdefulla tid och ökar också produktiviteten.

För att inte tala om de superunika svepande gesterna som lägger till en helt ny dimension i hur jag jobbar på iPad.

Med hjälp av svepningsgesterna kan jag omedelbart växla mellan de öppna apparna, ta en titt på närliggande appar utan att behöva dyka in i dem, hålla de grupperade apparna ihop så länge jag vill och vad inte.

Även om jag alltid har gillat att dra och släpp på Mac, tycker jag om att använda det mer på iPad. Återigen är det de smörjiga, svepande gesterna som gör att du drar och släpper grejerna från en plats till den andra otroligt enkelt och enkelt. Och det är det som gör iPad mer produktiv än MacBook.

Organiserad filhantering

I motsats till vad de flesta granskare har sagt, tycker jag att filhanteringssystemet på iPad är helt rörigt. Och jag har ett par giltiga skäl för att bevisa min poäng:

Först och främst är iOS utformad för att göra filhantering mindre smärtsam. Det är typ av automatiserat, och du behöver knappast oroa dig för var du ska placera dina saker eftersom varje app kan hantera sina egna data. Så det finns mindre chans att kaos kapar hela startskärmen eller förstör hela enheten.

För det andra är appen Files mer än tillräckligt bra för att du ska kunna hantera dina dokument och nästan allt effektivt. Dessutom kan du ställa in iCloud, Dropbox och andra molntjänster som stöds för att sömlöst få åtkomst till dina filer och hålla dem perfekt organiserade över enheterna.

Elegant passar flera behov

Även om det kan verka lite hyperboliskt, tycker jag att iPad är mer kapabel att tillgodose flera behov än iPhone och Mac. Kort sagt, det är ungefär som en allroundare som kan göra det mesta mycket bra.

Om jag skulle plocka upp en enhet som låter mig få ut mesta möjliga av spel, liva upp min mediatid, styra smarta hemenheter, skriva artiklar och redigera foton och videor för delning på sociala medier, skulle jag gärna gå med iPad Proffs. Det förklarar bara iPadens mångsidighet.

Naturligtvis tar det några dagar och till och med ett par veckor för att vänja sig på iPad. Men när du väl har behärskat påsen med tricks, skulle du (typ) bli beroendeframkallande för surfplattan.

Men då finns det inget sådant som perfekt i världen. Och iPad Pro är inget undantag från denna regel. Även om jag har upplevt många nackdelar under min månadslånga användning vill jag nämna ett par brister.

Brist på webbläsare på skrivbordsklass

Safari för iOS fungerar snabbt och gör surfningen säkrare än dess motsvarigheter. Det är dock fortfarande mer lämpligt för sofistikerad surfning och saknar förmågan att leverera en klassupplevelse på skrivbordet.

När det gäller tredjepartswebbläsare som Chrome och Firefox har de inte heller expertis för att leva upp till proffsefterfrågan.

Du kan argumentera för att iOS har ett alternativ att begära skrivbordsversionen av en webbplats, men det räcker fortfarande inte eftersom du inte kommer att kunna komma åt allt. För att vara ärlig; det verkar vara lite frustrerande - ibland.

Med A12X-chip och uppgraderat RAM-minne kan iPad enkelt köra en fullfjädrad webbläsare. Trots att den har så robust hårdvara använder surfplattan fortfarande en mobil webbläsare. Det är inget annat än en paradox i sig.

Inget fleranvändargränssnitt

Jag tycker inte att bristen på "Gästläge" är en stor sak, men det är värt att överväga. Många gånger måste jag överlämna min iPad till min kollega eller till och med en familjemedlem - med ett tungt hjärta. Och varje gång jag överlämnar enheten önskar jag att det fanns ett fleranvändargränssnitt så att jag bara kunde tillåta utvalda saker och hålla alla mina mer personliga saker på ett rättvist avstånd.

Jag antar att jag inte är den enda som ber om ett gästläge på iPad. Det som är bra är att Apple lätt kan få det att hända. Så det är frågan om när och inte hur.

Innan jag packar in vill jag nämna en sak till: Skulle det inte vara bättre om det fanns ett alternativ att ansluta USB-C-hårddisken så att filer kan importeras direkt till iPad? Ja, det skulle vara praktiskt av många anledningar. Trots inga tekniska begränsningar misslyckades Apple med att ta med denna funktionalitet.

Om jag talar sanningen har jag inte missat det illa, men jag tror att det bör ges ett klartecken.

Gör mig inte fel ... MacBook Pro är ett mästerverk. Men iPad Pro är unikt på sitt eget sätt ...

Efter att ha gett ett skott till iPad Pro 12.9 ″ så länge som min huvudenhet, har jag kommit till slutsatsen att iPad är designad för ett specifikt syfte. Det är mer levande, tillgängligt och elegant. Och om du vill ha en enhet som passar de flesta av dina behov kan du inte gå fel med den.

Kom ihåg; iPad kan ännu inte bli den kompletta ersättaren för en bärbar dator - än mindre MacBook Pro. Men sedan beror allt igen på vad ditt krav är.

Med den robusta hårdvaran som redan är på plats förväntar jag mig att iPad bryter de flesta gränserna och till och med skalar flera nya höjder. Och jag skulle inte bli förvånad om surfplattan till och med blir den största utmanaren till MacBook - inom en snar framtid!

Vad tycker du om Apples nya iPad och vilka förbättringar vill du se i den? Dela dina tankar om det i kommentaren nedan.