Blogg

Apples produktplaceringsstrategi

Produktplacering är ett av de smarta sätten varumärken stöder sina produkter. Vem som helst, marknadsföringsstudent eller slutanvändare, bör inte begränsa denna marknadsföringsstrategi till populära TV-program och filmstudior och franchisetagare. Denna marknadsföringsplan kan fungera var som helst på jorden där det finns människor (läs publiken.)

Varumärken älskar att placera sina produkter i stora evenemang, oavsett om det är ett sportevenemang som fotbolls-VM och OS eller offentliga fester. Men dessa händelser är inte vanliga händelser. Multinationella företag vill vinna “mind space” för sina konsumenter, och för detta ändamål letar de efter innehåll som deras potentiella kunder engagerar sig ofta eller varje dag.

Apples produktplaceringsstrategi: Migrering från filmer till TV-program / webbserier

För alla marknadsföringsproffs är Apple det bästa exemplet att följa eftersom den här tekniska jätten framgångsrikt har gjort produktplacering med en liten budget och ibland gratis.

Sedan mitten av 1990-talet har Apple-produkter presenterats i många filmer och sedan i populära TV-program. Integrationen av Apple-produkter uppnås med en sådan finess att det hjälper Apple att växa sina varumärkessteg. Tack vare ansträngningarna från Jon Holtzman, som utsågs till chef för Worldwide Brand Marketing på Apple, gjorde företaget en spännande prestation när det gäller produktplacering.

Långsamt och gradvis, från silverskärmen, riktade Apple sin uppmärksamhet mot den lilla skärmen. Denna strategiska förändring väckte frågor hos många människor. Varför blir Apple mer öppet om produktplaceringar i TV-program? I denna ledare har jag gjort ett uppriktigt försök att förstå Apples strategiska förändring av produktplacering.

Billigare än TV-reklam

Det är inget nytt. Apple vet att filmstjärnor tar enorma avgifter för att flagga iPhones, iPads, iPods och Macs i sina händer eller varv. För Apples marknadsföringsteam är det mycket lättare att övertyga det kreativa teamet att infoga Apple-enheter.

Reklamhastigheter gör stor skillnad här. Enligt Variety är reklamplaceringar i TV-program ”väsentligt billigare” än TV-reklam.

Även om varje TV-inlägg eller omnämnande inte är gratis, är de väsentligt billigare än traditionella TV-reklam. Och det frigör Apple för att spendera tungt på mer uppenbara sätt. Bland TV-program 2016 och 2017 spenderade Apple mest på NBC: s "Sunday Night Football", enligt Kantar Media, en spårare av annonsutgifter. Förra säsongen var den genomsnittliga kostnaden för en 30-sekunders annons i den showen $ 728 434, enligt Variety årliga undersökning av primetime-annonspriser. ”

Reach är en annan viktig faktor för att välja TV och webbserier för att placera produkter. Studios släpper sina filmer på specifika geografiska platser. TV: s allmänna närvaro gör det möjligt för Apple att marknadsföra sina produkter i alla hörn och hörn i världen.

Under de senaste fem åren har digital distribution sett en enorm uppgång. Detta har inspirerat innehållsskapare att migrera från traditionell TV till digitala mediaspelare för att leverera eller streama deras innehåll.

Titta på den hastighet med vilken distributionskanaler online (Netflix, Amazon Prime, Hulu, YouTube och andra) har utvecklats under de senaste fem åren. Denna nya våg har förändrat hur innehåll som konsumeras av användare, särskilt den unga generationen. Samtidigt har det skapat möjligheter för varumärken som Apple att få kontakt med sina konsumenter.

Apple har fått ut det mesta av denna revolution. Webbserier kan sändas var som helst i världen; detta ger producenterna en större massa och företag som Apple drar nytta av detta faktum.

Lång hållbarhet

Det är givet att filmer idag knappast går på 120 minuter. Producenter vet att det är en enorm produktionskostnad för att göra en film. Dessutom vill de tjäna mer på kortare tid; kanske är det anledningen till att de anställer fler skärmar och kör programmen fyra till fem gånger om dagen.

Till skillnad från filmer har TV-program och webbserier längre körningar. En enskild episod av varje show eller serie tar nästan 30 till 45 minuter. För varje säsong förbereder producenterna minst tio avsnitt. Så om du räknar den totala längden på en föreställning eller serie kommer den till 350 till 450 minuter.

Slutsatsen är att du har en chans att placera din produkt framträdande i händerna på ledande spelare. En film visas vanligtvis i en månad; om det är en super-duper-hit, går det i två eller fler månader. En framgångsrik webbserie eller TV-show körs varje vecka, och det finns minst 10 eller fler veckor tilldelade för sådana populära program.

Bild med tillstånd: YouTube.com

Till exempel kommer den berömda 9-1-1 att slå TV-apparaterna i september 2018, och den här gången kan serien ha mer än tio avsnitt. Intressant nog, denna show sändes först från januari till mars, och nu kommer den att köras under årets sista kvartal. Man måste ha märkt att karaktärerna i 9-1-1 kontinuerligt använder Apples smartphones för att hålla kontakten med varandra.

För 9-1-1 har dock Apple betalat ett visst belopp till producenterna eller det kreativa teamet, eftersom du kan se avslutande krediter med en varning "reklamavgift sponsrad av Apple."

Kan placera de senaste produkterna

Webbserier och TV-program har ett fast släppdatum. Även om filmstudior har visat en överlägsen nivå av professionalism är det svårt för dem att släppa sina filmer på ett visst datum. Bland de många anledningarna till att inte hålla det inställda datumet är det primära tillgängligheten av skärmar i multiplex.

För en webbserie eller TV-show arbetar producenterna på ett tätt schema eftersom de måste sända ett avsnitt varje vecka. Eftersom program på små skärmar körs under olika tider på året kan Apple infoga sina senaste produkter eller tjänster i showen.

Bild med tillstånd: YouTube.com

För nästan två decennier sedan hade Apples Jon Holtzman framgångsrikt placerat Apples Powerbook i första delen av Mission Impossible-filmfranchisen. Tyvärr var Holtzman tvungen att använda en sex månader gammal produkt i en film, som skulle släppas 12-18 månader senare.

Även om rörelse har drastiskt minskat detta långa klyfta mellan produktion och släpp av filmen, kanske datumet för Apples produktutgivande och filmutgåva kanske inte matchar hela tiden.

Naturlig integration

Som nämnts tidigare är det inte lätt för något varumärke att övertyga populära filmskådespelare att visa produkterna i sina händer. Filmer erbjuder begränsade möjligheter att integrera produkter naturligt. Betalda produktplaceringar låter alltid onaturliga eller konstgjorda. Detta kommer inte att gynna Apple på något sätt.

En TV-show eller en webbserie har en ensemblebesättning och därför låter det ganska naturligt att två eller tre ledande karaktärer äger Apple-produkter i showen. I filmer finns det bara en central figur. Så om Apple visar sina produkter i händerna på den centrala karaktären verkar det vara en betald produktplaceringsinsats, vilket inte alls är övertygande.

Det finns dock en nackdel med att placera din produkt i webbserien eller TV-showen. Det finns chanser att andra karaktärer i programmet använder tävlingsprodukter. Men då ser Apple till att dess produkter inte dyker upp i händerna på onda siffror på programmet.

Kan integrera sina produkter och tjänster i hela showen / avsnitt

Apples initiala framgång inom varumärkesplacering startade med Modern Family, en familjesitcom, som hade premiär på ABC 2009. Ett år senare, 2010, vävdes Apples iPad snyggt i historien om Modern Family, där Phil Dunphy höll en iPad i viktiga scener under avsnittet. Fem år senare fick Apple ytterligare en framgång med att placera sin produkt i samma situationskomedi. Den här gången presenterade serien ett avsnitt med åtgärden som visas helt på Apple-enhetsskärmar.

Bild med tillstånd: YouTube.com

Det bästa med Apples produktplacering i Modern Family är att hela avsnittet ägde rum online, med spänning som delades via snabbmeddelanden, mobilappar och Apples videochattjänst - FaceTime.

Hela avsnittet (förutom en del efterproduktion) av 2015 års säsong Modern Family sköts på iPad och den då släppta iPhone 6.

I båda fallen betalade Apple inte ett öre till sändarna eller producenterna av denna populära serie.

Apple kan göra denna magi i andra populära serier och serier, som kan fyllas med Apples produkter och tjänster.

Utöver TV och film ...

I en intressant iakttagelse konstaterade Quartz att Apple var vinnaren av FIFA World Cup 2018. Apple lyckades med att placera sin produkt subliminellt eftersom många spelare pratade med Apples AirPods och Beats-hörlurar medan de gick ombord eller stiger ur bussen eller när de kom in i omklädningsrum paviljongen eller avstigningsplanen.

Bild med tillstånd: QZ.com

Under denna extravaganza i fotboll har Apple på ett smart sätt integrerat sina produkter och satt det bästa exemplet på bakhållsmarknadsföring.

Summering…

Ökningen av produktplaceringar i traditionella tv-serier och ny era webbserier härrör från det faktum att årtusenden inte tittar på tv på ett traditionellt sätt. Holtzman har med rätta observerat, ”De använder teknik, oavsett om det är streaming eller en DVR. I båda fallen tittar de inte på eller lägger uppmärksamhet åt reklam. Om de tvingas titta på dem, stänger de av ljudet. ”

Om den betalda produktplaceringen tillade Holtzman: ”Såvitt de är mottagliga för produktplacering, skulle jag faktiskt säga att de inte är mottagliga för den uppenbara betalda produktplaceringen som jag tidigare beskrev. Motsatsen. Men de gillar att titta på vad skådespelarna gör och säger, och efterliknar det subliminellt. Vilken telefon använder deras favoritskådespelare i showen, vad bär de, vad kör de, vad gör dem coola? Så om produkter ingår på ett naturligt sätt som är vettigt för manuset och dess karaktärer, fungerar produktplacering bra. ”

Du kanske vill hänvisa mer intressanta inlägg:

  • Android-telefoner är lika livlösa som gravstenar: Från en spelares dagbok
  • SWOT-analys av iCloud-lagring och varför det är bättre än andra molntjänster
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found